Bijbaan in de horeca

Bijzonder veel mensen dromen van een werken in de horeca. Barman of barvrouw zijn, de lekkerste drankjes opdienen of misschien wel in de keuken werken, het lijkt een droombaan. In de praktijk mag het dan in de horeca wel hard werken zijn, daar staat tegenover dat je doorgaans ook kan rekenen op mooie verdiensten. De horeca is bovendien ongelofelijk omvangrijk. Dit betekent dat je er voor kan kiezen om aan de slag te gaan in een bar of restaurant, maar bijvoorbeeld ook in een hotel. Ambieer je niet meteen een vaste functie in de horeca, maar ben je wel geïnteresseerd in een bijbaan? Lees dan vooral snel verder en kom op deze pagina alles te weten over een bijbaan in de horeca.

De exacte invulling van jouw bijbaan in de horeca

Het spreekt voor zich dat er op vlak van een bijbaantje tegenwoordig heel wat verschillende mogelijkheden bestaan. Een bijbaan in de horeca blijkt in de praktijk echter voor veel mensen veruit één van de interessantste opties te zijn. Dit is niet in het minst het gevolg van het feit dat er ongelofelijk veel diversiteit in schuilgaat. Bovendien is het ook nog eens zo dat de verdiensten in de horeca in vergelijking met andere bijbaantjes veelal hoger liggen. Hoe dan ook, zou jij ook graag willen ontdekken op welke manier(en) je jouw bijbaantje in de horeca kan gaan invullen? Wij hebben deze mogelijkheden hieronder even voor je op een rijtje gezet.

1.) Als bladloper

In eerste instantie kan je natuurlijk aan de slag gaan als bladloper. In dit geval ben jij degene die de drankjes naar de klanten brengt. Dit kan gewoon binnen in een restaurant of bar zijn, maar ook op een terras. Als bladloper is het belangrijk om goed om te kunnen gaan met een dienblad. De drankjes dienen immers zonder te morsen aan te komen bij de klanten. Heb je nog geen ervaring met een dienblad? Dan kan het belangrijk zijn om dit even aan te geven bij je sollicitatie. Doorgaans hoeft dit echter geen al te groot probleem te zijn omdat je dit binnen enkele dagen onder de knie kan hebben.

Voor sommige werkgevers geldt dat ze bladlopers ook de mogelijkheid bieden om bestellingen op te nemen van klanten. Dit geldt echter niet voor alle werkgevers. Er zijn dan ook horecazaken waarin er andere mensen zijn aangesteld voor het opnemen van de orders van de klanten. Als bladloper moet je doorgaans werken tijdens de middag of avond. Tijdens de zomermaanden is er veelal behoeften aan extra krachten. Let op! Vaak is het zo dat er voor een bijbaan als bladloper een minimumleeftijd geldt van 18 jaar. Dit is zo omdat je ook sterke dranken moet kunnen / mogen serveren.

2.) Als barman of barvrouw

De tweede functie die je kan vervullen bij een bijbaan in de horeca is natuurlijk deze van barman of barvrouw. Deze persoon is verantwoordelijk voor het klaarzetten van de drankjes voor de bladlopers. Je ontvangt de bestellingen van de klanten en moet deze vervolgens klaarzetten. Het is voor een barman of barvrouw altijd een belangrijk voordeel wanneer hij of zij in staat is om bijvoorbeeld een groot aantal verschillende cocktails te maken. Ook het afrekenen van bestellingen aan de bar dient uiteraard door jou te gebeuren. Ook voor de baan van barman of barvrouw geldt dat er een minimumleeftijd voor geldt van minstens 18 jaar.

3.) In de bediening

Als medewerker in de bediening vorm je eigenlijk de schakel tussen de klant en de keuken. Op het ogenblik dat een bestelling is klaargemaakt krijg je deze mee vanuit de keuken. Het is jouw taak om deze zo spoedig mogelijk naar de wachtende klant te brengen. Jij bent ook verantwoordelijk voor de communicatie tussen de klanten de keuken. Had een klant graag wat extra saus gekregen of was er een andere wens? Dan is het aan jou om deze door te spelen naar de keuken waarna de wens in kwestie kan worden ingewilligd. Voor deze functie geldt geen minimale leeftijd van 18, maar van 16 jaar.

Wat zijn de voordelen van een bijbaan in de horeca?

Er is een reden waarom een bijbaan in de horeca door veel mensen eigenlijk blind wordt gekozen. Het moet immers gezegd dat er aan dit type van bijbaantje heel wat interessante voordelen zijn verbonden. De belangrijkste voordelen zijn in ieder geval de volgende:

  1. Je hebt een ongelofelijk sociale baan met leeftijdsgenoten;
  2. Er zijn heel wat variërende taken die je kan uitvoeren;
  3. Vaak ontvang je als horeca-medewerker korting op bijvoorbeeld drankjes;
  4. Er zijn soms fooien die worden verdeeld onder het horecapersoneel;

Aan een bijbaan in de horeca zijn eigenlijk niet zoveel nadelen verbonden. Je moet er alleen maar rekening mee houden dat je ook vaak tijdens het weekend moet werken en er natuurlijk ook sprake is van avondwerk. Kan je daarmee leven? Dan kan het overwegen van een bijbaan in de horeca ook voor jou ongetwijfeld de moeite waard zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *