Sollicitatie Tips

tips sollicitatie bijbaan

Bijbaanzoeken.nl geeft het overzicht van alle actuele bijbanen. Maar wat doe je nou als je jou droom bijbaan gevonden hebt? Solliciteren natuurlijk! Op deze pagina zetten we een aantal tips uiteen waar je rekening mee kan houden bij het solliciteren op een vacature. De sollicitatie tips hebben betrekking op de volgende onderwerpen:

Voorbereiding Sollicitatie

Lees je eerst goed in. Weet waar het bedrijf voor staat. Weet waar je gaat solliciteren. Als je op een sollicitatiegesprek een vraag krijgt over het bedrijf, dan is het een pluspunt als je die goed kunt beantwoorden. Wat zoek jij bijvoorbeeld in het bedrijf? Het is dan ook goed om goed gepast naar je sollicitatie te gaan. Ook al “is het maar een bijbaan”. Is het een bank? Ga dan in een pak naar het sollicitatiegesprek. Ga je solliciteren bij een kleiner bedrijf? Doe dan gewoon je nette kleren aan, maar overdrijf het niet. ok is het belangrijk om een nette sollicitatiebrief te hebben. Laat deze nakijken door iemand die goed in Nederlands is, want spellingsfouten zijn natuurlijk een not-done. Lees zelf de brief ook een aantal keren door. Staat er wel in wat je precies wilt vertellen?

Veel mensen vergeten een belangrijke stap in het sollicitatieproces. Ze vergeten namelijk een analyse te maken van zichzelf. Doe dit echt! Ook voor je bijbaan! Kom er achter wat je sterke en wat je zwakke kanten zijn. Als je dat weet, kun je veel voorbereider op een sollicitatiegesprek gaan. Negen van de tien keer zal je op het sollicitatiegesprek ook gevraagd worden wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Wat zijn je verbeterpunten? Waarom zouden ze jou moeten aannamen, en niet iemand anders?

CV Opstellen

Het CV of zogenaamde “curriculum vitae” is eigenlijk een soort van samenvatting van je professionele leven. Dit CV bestaat uitsluitend uit feiten die dus aantoonbaar moeten zijn. Op basis van de inhoud van het CV wordt doorgaans door de werkgever bepaald of iemand al dan niet geschikt is voor de baan die wordt aangeboden. Belangrijk om hierbij rekening mee te houden is dat werkgevers niet zelden honderden zo niet duizenden CV’s ontvangen voor een bepaalde vacature die is uitgeschreven. Dit zorgt er voor dat lang niet alle CV’s met evenveel aandacht doorgenomen zullen kunnen worden. Omwille van deze reden is het van belang om er voor te zorgen dat jouw curriculum vitae boven de massa uit weet te steken. Ben je benieuwd hoe je dat nu precies voor elkaar moet krijgen? In dat geval is het de moeite waard om je even grondig te verdiepen in de CV tips die we op deze pagina hebben verzameld.

Sollicitatiebrief schrijven

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan in de praktijk een behoorlijk lastige opdracht zijn. Het spreekt immers voor zich dat je goed wil overkomen ten opzichte van je toekomstige werkgever. Het belangrijkste doel van het schrijven van een sollicitatiebrief is uiteraard de deur openen richting een sollicitatiegesprek. Ben je nog niet eerder uitgenodigd voor een dergelijk gesprek ondanks het feit dat je wel reeds een aardige hoeveelheid sollicitatiebrieven hebt verzonden? Dan is de kans groot dat er iets meer aan de hand is. Door rekening te houden met de tips die we je geven op deze pagina zorg je er in ieder geval voor dat je sollicitatiegesprek geen belangrijke fouten bevat of gebreken telt. Zo kan je jouw slaagkansen op het verkrijgen van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroten.

Motivatiebrief Schrijven

In de praktijk is het vaak zo dat een sollicitatiebrief en een motivatiebrief in één adem met elkaar worden genoemd. Toch is dat niet correct. Beide type brieven zijn namelijk geheel verschillend. In een motivatiebrief schrijf je dan ook concreet wat er je toe beweegt om te reageren op een bepaalde vacature. Waarom wil je dus met andere woorden de functie die door een bepaald bedrijf wordt aangeboden? Bovendien is het ook belangrijk om in je motivatiebrief duidelijk te verwoorden waarom jij nu precies de beste kandidaat bent voor de baan in kwestie. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk hoe de perfecte motivatiebrief nu precies moet worden opgesteld? Dan kunnen de tips op deze pagina je beslist helpen!

Naar het sollicitatiegesprek!

Elke dag opnieuw moeten bijzonder veel mensen op zoek naar een (nieuwe) baan. Voorafgaand aan het vinden van een dergelijke baan dient er doorgaans altijd eerst een sollicitatiegesprek plaats te vinden. Een dergelijk gesprek brengt voor de meeste werkzoekenden toch een behoorlijke dosis stress en onzekerheid met zich mee. Ben jij voor het eerst actief op de arbeidsmarkt en sta je bijgevolg voor je eerste sollicitatiegesprek ooit? Zou je daarvoor nog wel enkele interessante tips kunnen gebruiken? Wij zochten alvast de meest interessante voor je uit en hebben ze hier op deze pagina voor je op een rijtje gezet.