Curriculum Vitae (CV)

cv bijbaan tips

Het curriciulum vitae (CV) is een document waarin een overzicht staat van je persoonlijke gegevens en informatie over je werkverleden, eerdere bijbanen, genoten opleidingen en persoonlijke kwaliteiten. De belangrijkste onderdelen van het Curriculum Vitae zijn je werkervaring en je opleidingsniveau. Heb je de horeca vacature van je dromen gevonden en wil je gaan solliciteren, zorg dan eerst dat je cv up to date is. Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen bij het maken van een Curriculum Vitae.

Hoe ziet een CV eruit?

Een CV bevat altijd je persoonlijke gegevens. Hierbij kan je denken aan je voornaam, achternaam, adresgegevens, geboortedatum, geboorteplaats, telefoonnummer en je emailadres.

Vervolgens benoem je je voorgaande werkgevers. Doe dit op basis van actualiteit, de meest recente baan staat bovenaan. Geef aan in welke je periode je ergens hebt gewerkt en beschrijf kort wat je functie inhield. Soms kan het relevant zijn om je reden van bij je voormalige werkgever vertrek te vermelden.

Bespreek je opleidingen en cursussen. Als je verschillende certificaten, modules en diploma’s hebt behaald geef dan de tijdsperiode aan en leg kort uit over de inhoud hiervan.

Naast deze twee eerste onderwerpen is het vaak ook zinvol om andere onderwerpen in je Curriculum Vitae te bespreken zoals:

 • Persoonlijke kwaliteiten
 • Talenkennis
 • Publicaties
 • Kennis van softwarepakketten als office of adobe
 • Vrije tijdsbesteding en hobby’s

Op internet zijn veel voorbeelden te vinden hoe een Curriculum CV eruit ziet. Op zoek naar inspiratie? Ga dan naar Google.nl en zoek op “Voorbeeld CV bijbaan” en maak een combinatie van de beste voorbeelden die je tegenkomt. Let op: Probeer altijd zakelijk, maar als het kan ook origineel te zijn en je onderscheiden van de andere sollicitanten! Hieronder nog 5 tips voor het maken van een CV:

1.) Een te lang CV doet de aandacht verslappen

Het is best mogelijk dat je reeds over een rijk gevulde carrière beschikt. Bovendien is het bij menig aantal mensen die gaan solliciteren ook zo dat ze een behoorlijk aantal opleidingen hebben genoten. Ondanks het feit dat je zoveel mogelijk informatie in je CV wenst op te nemen is het van belang om deze niet te lang te laten uitvallen. Anderhalve tot twee pagina’s is echt het absolute maximum. Heb jij er voor gekozen om een CV te maken die veel langer is? Dan is de kans bestaande dat enkele belangrijke zaken aan de aandacht van de werkgever ontsnappen en dat is uiteraard niet de bedoeling.

2.) Zorg voor een gestructureerde CV

Een goede CV bevat de juiste inhoud. Het liefst van allemaal wordt er ook voor gezorgd dat deze inhoud zo helder mogelijk wordt gepresenteerd. Omwille van deze reden wordt het sterk aanbevolen om gebruik te maken van rubrieken in je CV. In het merendeel van de gevallen wordt er bij het opstellen van een CV gebruik gemaakt van de indeling zoals hieronder aangegeven:

 • De persoonlijke gegevens van de sollicitant;
 • De opleidingen die hij of zij heeft gevolgd;
 • Beroepservaring (indien van toepassing);
 • De kennis op vlak van talen;
 • Relevante informaticakennis (indien van toepassing);
 • Varia;

Het spreekt voor zich dat je er perfect voor kan kiezen om af te wijken van de bovenstaande indeling. Toch blijkt uit de praktijk dat deze indeling als het meest prettig wordt ervaren voor zowel de persoon die gaat solliciteren als voor de werkgever.

3.) Een CV is een “levend” document

Je professionele carrière is iets wat continue aan veranderingen onderhevig is. Dit betekent concreet dat je nieuwe functies zal krijgen, maar ook dat je misschien bijscholingen gaat volgen. Net zoals je professionele carrière verandert moet ook je CV veranderen. Dit betekent dat je er voor moet zorgen dat je CV altijd zo actueel mogelijk is. Dit betekent overigens niet dat je er werkelijk alle details van je carrière in moet vermelden. Ga je solliciteren voor een functie waarvoor bepaalde zaken eigenlijk niet relevant zijn? Dan is het interessant om deze gewoon weg te laten uit je CV. Zo voorkom je dat de aandacht van de lezer nodeloos wordt afgeleid.

4.) Stel je CV naar waarheid samen

Van cruciaal belang om rekening mee te houden is het feit dat de inhoud van je CV op eender welk moment kan worden gecontroleerd door je potentiële werkgever. Omwille van deze reden is het zeer belangrijk om je CV altijd naar waarheid in te vullen. Hou er bovendien ook rekening mee dat je mogelijke nieuwe werkgever er voor kan kiezen om bijvoorbeeld de bedrijven waarvoor je eerder aan de slag bent gegaan te contacteren. Er voor zorgen dat je er ten allen tijde een goede relatie op nahoudt met je ex-werkgevers is dan ook steeds erg belangrijk. Zorg er hoe dan ook voor dat je in je CV altijd meerdere (relevante!) referenties kan opgeven. Dat schept vertrouwen bij je mogelijks nieuwe werkgever.

5.) Let op schrijffouten

Een CV hoeft helemaal geen lijvig document te zijn. In veel gevallen past de CV van een werkzoekende dan ook perfect op één enkele A4. Het spreekt voor zich dat het dan absoluut zeer onprofessioneel staat wanneer er mogelijks in dat document nog schrijffouten zijn terug te vinden. Het volstaat ook absoluut niet om enkel en alleen met behulp van een spellingcheck de inhoud van je CV te controleren, in tegendeel. Een dergelijke controle is goed om er de meest oppervlakkige fouten uit te halen, maar andere fouten glippen meermaals door de mazen van het net. Zelf nog even grondig controleren en eventueel ook nog één of meerdere andere mensen je CV laten doornemen kan dan ook absoluut de moeite waard zijn.