Motivatiebrief

motivatiebrief bijbaan schrijven

Als het over een motivatiebrief gaat voor een sollicitatie, dan gaat het er om dat je gaat onderbouwen waarom jij vindt dat je geschikt bent voor de bijbaan. Het kan zijn dat je gaat solliciteren in een cafe, waarom vind jij dan dat jij die baan moet krijgen? Heb je veel ervaring? Of wat is nu jouw motivatie om er voor te gaan zorgen dat jij meer geschikt bent dan anderen? Hier moet je van te voren goed over na gaan denken zodat je het daarna goed op papier kunt gaan zetten.

De opbouw van een motivatiebrief

Bij het opstellen van een motivatiebrief is het belangrijk dat je het zakelijk houdt. Om te beginnen geef je aan over welke bijbaan het gaat, je stelt je zelf even voor en dan ga je een toelichting geven waarom jij geschikt bent. Je kunt voorbeelden noemen van ervaringen en dan geef je meteen referenties op waar je zoal gewerkt hebt of waar je stage hebt gelopen. Je kunt ook je sterke kanten gaan omschrijven, ben dan ook eerlijk en als je iets niet zo goed kunt geef dit dan ook aan. Dan zien ze meteen dat je jezelf kent en eerlijk bent over wat je sterke en zwakke kanten zijn. Als je dit op papier hebt staan laat hem dan ook aan anderen lezen, zij kunnen dan hun mening geven of weten misschien nog aanvullende aspecten zodat je motivatiebrief nog completer wordt.

1.) Vertel jezelf hardop wat je motivatie is

Het eerste wat je moet doen voordat je gaat beginnen met het schrijven van een motivatiebrief is voor jezelf hardop uitleggen waarom je graag de aangeboden baan toegekend zou willen krijgen. Voor veel mensen lijkt dit misschien een beetje vreemd, maar dat is het niet. In de praktijk kan dit sterk helpen om vervolgens in je eigen woorden op papier te zetten wat je het meeste aanspreekt in de aangeboden functie.

2.) Maak eerste aantekeningen

Zelfs nadat je voor jezelf hardop hebt gezegd wat nu jouw belangrijkste drijfveren zijn om te gaan solliciteren voor een bepaalde functie is het nog steeds geen goed idee om meteen te beginnen met het schrijven van de definitieve versie van je motivatiebrief. Voordat je dit gaat doen is het dan ook belangrijk om eerst even de nodige aantekeningen te maken. Zet voor jezelf niet alleen op een rijtje wat je allemaal in je motivatiebrief wil vermelden, maar ook op welke manier je dat nu precies wenst te doen. Daarbij kan je rekening houden met de onderstaande zaken:

  • De redenen waarom je interesse hebt in de baan inclusief een onderbouwing;
  • Het aanvoeren van bewijsredenen waarom je geschikt bent voor de aangeboden baan;
  • Nadenken over een professionele, pakkende wijze om je brief af te ronden;

Op basis van de aantekeningen die je maakt kan je dan vervolgens beginnen met het schrijven van je “echte” motivatiebrief. Let wel, het is best mogelijk dat dit niet van de eerste keer helemaal goed gaat. Durf te veranderen en zelfs helemaal opnieuw te beginnen. Een goede motivatiebrief kan in de praktijk zeker het verschil betekenen tussen de baan krijgen of niet.

3.) Wat wanneer je vastloopt tijdens het schrijven?

Elke motivatiebrief kenmerkt zich door de aanwezigheid van één of meerdere “obstakels”. Dit betekent dat het risico bestaat dat je geconfronteerd zal worden met momenten waarop je het gevoel hebt vast te zitten. Dat is niet fijn, maar ook niet onoverkomelijk. In een dergelijke situatie is het dan ook het interessantst om gewoon even het onderdeel waar je op vastloopt te laten voor wat het is en verder te gaan met een ander deel van je brief. Op die manier voorkom je dat je jezelf als het ware blind gaat staren op één stukje tekst. Daar even verder over kunnen nadenken kan wonderen doen.

4.) Zorg voor een goede leesbaarheid van de tekst

Een goede motivatiebrief moet boven alles ook goed te lezen zijn. Ook op dit vlak zijn er verschillende belangrijke richtlijnen waar je rekening mee kan houden. Ook deze hebben we uiteraard voor je op een rijtje gezet:

  1. Maak zoveel mogelijk gebruik van korte zinnen;
  2. Schrijf je tekst vanuit de actieve vorm;

Naast bovenstaande is het ook altijd goed om je motivatiebrief even voor jezelf hardop voor te lezen. Vaak ontdek je dan immers zaken die niet helemaal goed zitten die niet duidelijk worden wanneer je de brief gewoon stil zou doorlezen. Bovendien is het mogelijk om op deze manier ook foutjes te achterhalen die mogelijks door de mazen van het spellingcontroleernet glippen.

5.) Controleer je motivatiebrief voordat je deze gaat versturen

Tot slot spreekt het voor zich dat je, je motivatiebrief nog even grondig zal willen controleren voordat je deze daadwerkelijk gaat versturen. Deze controle bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste deel hebben we hierboven reeds aangegeven en bestaat dus uit het hardop voorlezen van je brief. Bovendien zal je er ook graag een spellingchecker op los willen laten. Neem de brief vervolgens nog een laatste keer door om eventueel nog wat kleine aanpassingen aan te brengen indien nodig.

Het is misschien een klein beetje vervelend, maar finaal wordt het ook aangeraden om je motivatiebrief even te laten lezen door iemand anders. Dit kunnen je ouders zijn, maar ook bijvoorbeeld je partner of gewoon een goede vriend of vriendin. Mogelijks zien zij dingen die aan jouw aandacht zijn ontsnapt of kunnen ze je nog enkele interessante tips geven om de inhoud verder op punt te stellen. Door rekening te houden met alle aangehaalde tips op deze pagina ben je in ieder geval verzekerd van een uitstekende motivatiebrief!