Sollicitatiegesprek

bijbaan sollicitatiegesprek tips

Als je op zoek bent naar een bijbaan, dan moet je vrijwel altijd op sollicitatiegesprek komen. Bij een sollicitatiegesprek gaat het over een gesprek waarbij je gaat solliciteren naar de baan, je gaat aangeven waarom jij geschikt bent en waarom ze jou aan moeten nemen. Tijdens een gesprek gaan ze kijken of dat jij geschikt bent om invulling te geven aan deze bijbaan. Als je jezelf voor wil bereiden dan is het goed om te kijken wat voor organisatie het is, wat zij zoal doen, etc. Dan kun je hier tijdens een sollicitatiegesprek op terug komen en laat je zien dat je jezelf verdiept hebt in de organisatie en dus tijd hebt besteed aan de voorbereiding van je sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek.

Do’s en Don’ts sollicitatiegesprek?

Bij een sollicitatiegesprek voor je bijbaan moet je vooral jezelf zijn, ben eerlijk en geef meteen een duidelijk antwoord. Als je iets niet weet draai er dan niet om heen maar geef dit aan. Het is belangrijk dat zij meteen een goede indruk van je krijgen over hoe jij in elkaar zit. Als je zenuwachtig bent kun je dat gewoon aangeven, dat begrijpen zij wel. Daarnaast is het belangrijk dat je netjes gekleed gaat, dat je wel kleding draagt waar jij je goed in voelt, dat je de mensen aan kijkt als je tegen hen spreekt. Laat anderen uitpraten en maak ook non verbaal contact door bijvoorbeeld te knikken als zij wat tegen je zeggen of je wat uit willen leggen. Op deze manier gaat een sollicitatiegesprek een stuk meer ontspannen, ben jezelf! Ga jij solliciteren via ZOOM? Lees dan hier onze tips voor virtueel solliciteren. Hieronder nog 5 andere tips voor tijdens een sollicitatie gesprek:

1.) Zorg er voor dat je op tijd bent

Het eerste waar je rekening mee moet houden op het ogenblik dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is dat je op tijd moet zijn. Dit lijkt op het eerste zicht natuurlijk logisch, maar in de praktijk gaan heel wat mensen net hier reeds mee de mist in. Plots lijkt de tijd een stuk sneller te gaan of kom je bijvoorbeeld vast te zitten in het verkeer. Voldoende vroeg bij je thuis vertrekken en indien nodig in de buurt van je toekomstige werk nog iets drinken (geen alcohol!) of een hapje eten kan dan ook sterk aan te bevelen zijn. Ben je veel te vroeg? Blijf dan nog even in je auto wachten. Ook veel te vroeg arriveren wordt namelijk lang niet altijd in dank afgenomen.

2.) Zorg voor een passende kleding en een verzorgd uiterlijk

Hoe we het ook draaien of keren, een belangrijk deel van de indruk die je weet te creëren op je potentiële werkgever wordt bepaald door de kleding die je draagt. Betekent dit dat je altijd bijzonder stijlvol voor de dag moet komen? Dat nu ook weer niet. Bij het bepalen van je outfit is het namelijk van belang om rekening te houden met de functie waarvoor je gaat solliciteren. Solliciteren voor een startup is bijvoorbeeld net even anders dan wanneer je gaat solliciteren voor een advocatenkantoor. Het spreekt voor zich dat je wel altijd moet zorgen voor een verzorgde uitstraling. Je netjes scheren (voor mannen dan) en je kapsel wat extra aandacht schenken valt bijvoorbeeld warm aan te bevelen.

3.) Een glimlach kan worden doen

In het bijzonder tijdens een eerste sollicitatiegesprek is het vaak zo dat mensen zo zenuwachtig zijn dat ze er maar niet in blijken te slagen om te glimlachen. Dat is vervelend, want onderzoeken hebben aangetoond dat zomaar even 77% van de andere mensen een glimlach beschouwen als niet alleen zelfverzekerd, maar ook succesvol. Bovendien geldt voor 86% van de mensen dat ze vaak sneller een conversatie aangaan met mensen die lachen dan met mensen die niet lachen. Een glimlach kan je tot slot (al lopen we nu misschien wel iets op de zaken vooruit) ook sneller een promotie opleveren. Wie vaak glimlacht zou volgens recente cijfers zomaar even tot 12% sneller aanspraak kunnen maken op promotie.

4.) Begroet je potentiële werkgever op gepaste wijze

De handdruk, het is een symbool dat goed ingebakken zit in de Westerse cultuur. Het geven van een hand aan elkaar is een belangrijk teken van respect. De manier waarop het geven van een hand gebeurt kan in de praktijk echter sterk verschillen. Zaken waar je bijvoorbeeld absoluut rekening mee zal willen houden zijn onder meer:

  • De handoriëntatie;
  • De knijpkracht;
  • De knijpduur;

In het bijzonder de knijpduur lijkt een belangrijk aandachtspunt te zijn bij het geven van een handdruk. Een te korte knijpduur kan bijvoorbeeld een nerveuze en contactschuwe indruk creëren. Hou je te lang vast? Dan is het mogelijk dat je wat dominant overkomt. Op dit vlak geldt dus dat een optimale balans vinden in de knijpduur van je handdruk erg belangrijk kan zijn om een goede indruk na te laten.

5.) Tip: Maak oogcontact

Het is een belangrijk teken van respect om tijdens je sollicitatiegesprek zoveel mogelijk oogcontact te maken. Het maken van oogcontact is niet alleen respectvol, daarnaast zorg je er op deze manier tegelijkertijd ook voor dat je geen onwennige indruk creëert. Dit laatste wil in het bijzonder tijdens een eerste sollicitatiegesprek voor menig aantal mensen nog wel eens een probleem zijn.

6.) Voorkom stress door een goede voorbereiding

Het merendeel van de fouten die worden gemaakt tijdens een eerste sollicitatiegesprek zijn het gevolg van een slechte voorbereiding. Zonder je goed voor te bereiden kan al snel het gevoel ontstaan dat je als het ware voor de leeuwen wordt gegooid. Zoek dus enkele vaak gestelde vragen op en probeer daar een antwoord op te formuleren. Door bijvoorbeeld de vaakst gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek op voorhand op te zoeken en er mee te oefenen is het mogelijk om heel wat stress tijdens je eerste sollicitatiegesprek te voorkomen.