Virtueel Solliciteren

Vroeger was het zo dat je voor een sollicitatiegesprek verplicht was om een bezoek te brengen aan het bedrijf waarvoor je aan de slag wil gaan. Tegenwoordig ligt dat helemaal anders. Solliciteren via ZOOM, Microsoft Teams, Skype en Google Hangouts is de normaalste zaak van de wereld geworden. Steeds meer bedrijven schakelen dan ook over op het voeren van sollicitatiegesprekken die virtueel worden gevoerd. Dat is toch weer net even iets anders! Zowel wanneer je een “fysiek” sollicitatiegesprek moet gaan voeren als wanneer je bent uitgenodigd voor een virtueel gesprek zijn er tal van verschillende zaken waar je aandacht aan moet besteden. Wij hebben voor jouw virtuele sollicitatiegesprek alvast enkele zeer interessante tips verzameld!

1.) Zorg er voor dat je apparatuur goed werkt

Bij een virtueel sollicitatiegesprek spreekt het voor zich dat er gebruik wordt gemaakt van tal van verschillende soorten apparatuur. Het gaat hierbij niet alleen om een webcam, maar ook om een microfoon. Daarnaast spreekt het voor zich dat ook je internetverbinding goed moet werken. Ondanks het feit dat er altijd een last minute probleem kan opduiken met deze systemen wordt het sterk aangeraden om op voorhand even het één en ander te controleren. Door een uitgebreide check-up te doen van de verschillende apparaten en software waar je gebruik van moet maken kan er heel wat stress worden voorkomen. Download alvast de Teams, Skype of Zoom applicatie voor de ultieme voorbereiding.

2.) Voer je virtueel sollicitatiegesprek in een rustige omgeving

Eveneens zeer belangrijk is om voor het voeren van je sollicitatiegesprek een rustige omgeving uit te zoeken. Het is wat dit betreft altijd een goed idee om je bijvoorbeeld even te begeven naar het thuiskantoor of misschien zelfs naar de slaapkamer wanneer er ook nog andere mensen thuis rondlopen. Bovendien wordt het ook aangeraden om rust te creëren op je computer. Het sluiten van de wellicht vele tabbladen die open staan is bijvoorbeeld een absolute must. Doe je dat niet? Dan kan je wellicht al snel worden afgeleid.

3.) Zorg er voor dat je zelf goed in beeld komt

Het voeren van een virtueel sollicitatiegesprek zorgt er voor dat het bedrijf waarvoor je gaat solliciteren minder goed in staat is om non-verbale communicatie op te kunnen pikken. In het bijzonder omwille van deze reden wordt het in de praktijk dan ook sterk aangeraden om er voor te zorgen dat je zelf zo optimaal mogelijk in beeld komt. Zorg er daarom altijd voor dat niet alleen je gezicht, maar ook minstens je bovenlichaam goed te zien is.

Naast bovenstaande is het tevens van belang om tijdens je sollicitatiegesprek altijd in de richting van de camera te kijken. Veel mensen doen dit niet en in het begin zal het ongetwijfeld wat onwennig aanvoelen, maar op deze manier is het wel mogelijk om veel beter contact te leggen met elkaar. Dat is zowel voor de sollicitant als voor de persoon die de sollicitatie afneemt een stuk aangenamer.

4.) Bereid je voor zoals op een gewoon sollicitatiegesprek

De voorbereiding die je moet doen voor een virtueel sollicitatiegesprek verschilt in de praktijk eigenlijk niet ten opzichte van deze van een gewoon sollicitatiegesprek. Dit betekent concreet dat je rekening zal willen houden met de onderstaande aandachtspunten:

  • Stel jezelf voorbeeldvragen en tracht daar goede antwoorden op te verzinnen;
  • Zorg voor een nette outfit waardoor je jezelf op de meest optimale wijze kan profileren;

In het merendeel van de gevallen is het zo dat tijdens een virtueel sollicitatiegesprek enkel en alleen het bovenlichaam en het gezicht zichtbaar zijn van de persoon die er aan deelneemt. Dit gezegd hebbende is het nooit een goed idee om geen aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de broek die je draagt. Moet je tijdens het sollicitatiegesprek opstaan om iets te nemen en komen daarbij je benen in beeld? Dan is het laatste wat je wil een pyjamabroek dragen…

5.) Blijf vooral jezelf tijdens het virtuele sollicitatiegesprek

Solliciteren voor een nieuwe functie is in de praktijk altijd “een beetje” spannend. Dit kan er al eens voor zorgen dat mensen zich anders gaan gedragen dan normaal. Ondanks het feit dat dit wellicht volkomen logisch is, is het toch belangrijk om dit tot een minimum te beperken. Enkel en alleen op die manier is het namelijk mogelijk om een goed beeld te schetsen van je persoonlijkheid, je sociale vaardigheden, etc.

Specifiek voor een virtueel sollicitatiegesprek geldt ook dat er zich heel wat buiten het oog van de camera kan afspelen. Wil je op een bepaald ogenblik bijvoorbeeld enkele aantekeningen maken? Wees er dan zeker van om dit even te melden. Doe je dat niet? Dan kan het overkomen alsof de sollicitatie je niet echt interesseert waardoor er een verkeerd beeld kan worden gecreëerd. In ieder geval, hou je rekening met de tips zoals aangegeven op deze pagina? Dan zal je kunnen vaststellen dat je op z’n minst kan rekenen op een goede voorbereiding voor jou (misschien wel eerste) virtuele sollicitatiegesprek.